måndag 2 april 2012

Problemen med "köpa" rätt

"Before you even talk to LMS vendors or open-source LMS community members, form an expert committee
of people consisting of educational leaders and administrators and instructors—people who understand how
online learning works. Be sure to include some IT personnel to enlist their ideas and support and their  understanding of the technology."

Ovanstående citat är från "Education for a digital world" och är något jag grunnat mycket över. Hur överbrygger man detta problem? Detta är ju verkligen en digital kompetens som saknas inom många skolor, i alla fall min egen. Vi ska nu lämna FirstClass och införskaffa en annan LMS. Är det någon mer upplyst person därute som kan ge mig några konkreta tips för hur ni gjort vid upphandling av LMS? Open-source? Molnbaserade tjänster? Jag behöver hjälp!

Glad Påsk förresten!

1 kommentar:

  1. Lars Kaj, reporter Computer Sweden11 april 2012 kl. 23:56

    Först och främst måste du fråga dig vad ni ska ha ett LMS till, vad kommer det användas till/för. Det är aldrig en bra utgångspunkt att börja i ändan "vi behöver köpa in en ny LMS" utan att först ha klart för sig vad det faktiskt fyller för funktion. Det kanske verkar självklart, men det är många upphandlingar som går åt skogen tack vare att man inte brytt sig om en sån enkel grej. Behöver elever verkligen tillgång till en egen skolmejl till exempel och varför? Har de inte redan 20 egna privata adresser redan på Google och liknande? Vilka ska ha tillgång till vad och vilka funktioner behöver lärare/elever ha egentligen?

    Efter det kan man börja kolla på vilken typ av tjänst man vill ha rent tekniskt. Man vill ju gärna ha något som är långsiktigt både i den mening att det går att uppgradera och anpassa med tiden, men även på det sättet att de filer som skapas i dag även ska gå att öppna om kanske 10 eller 20 år. Där tycker jag personligen just open-sourceplattformar har en fördel i och med att det bygger på öppna standardformat för filer. Många brukar ändå välja att använda till exempel Word eftersom så många andra gör det, men jag kommer fortfarande ihåg när MS införde docx-formatet i Office 2010, som inte gick att öppna i gamla versionen som ändå de allra flesta fortfarande använde. Dessutom slipper man licenskostnader med open-sourcelösningar, men man får istället vara nogrann med priset på support eftersom det är den största utgifter då.

    Det krångligaste tycker jag ändå är att välja om man vill ha molnbaserat eller inte. Det är inte direkt svart och vitt utan beror mycket på vilket track record leverantörerna har. Google har till exempel knappt någon nertid alls vad jag känner till, medan till exempel Amazons molntjänst havererade för inte så länge sedan och stannade nere i två veckor.

    Hursomhelst, där tycker jag frågan snarare är hur högt upp molnet egentligen ska ligga. För några år sedan fanns inga molntjänster som vi känner i dag direkt, utan skolor och liknande fick köpa in egen hårdvara och ha egna it-administratörer. Grejen är att även det är en typ av molntjänst, men i mindre skala. Det har ändå funnits en server som klienterna ska koppla upp sig mot stående i skolan och då är det ändå en typ av molntjänst, men på ett väldigt primitivt sätt. Senare började kommunala skolförvaltningar köpa in it-centralt, i vilket fall alla kommunala skolor i en viss kommun kopplade upp sig mot samma system. Nu är trenden mer global. Det är värt att fråga sig på vilken nivå det är rimligt att administrationen ska utföras.

    Moderna molntjänster har dock fördelen att de har en betydligt billigare initialkostnad än att köra in-house. Kostnaden brukar ofta ligga på hur många som ska använda systemet. En liten skola skulle nog kunna få ett billigt enklare än om t ex hela Sveriges skol-it-system skulle upphandlas centralt med alla elever och lärare i Sverige som användare. Då kan det helt plötsligt bli väldigt dyrt i längden. Kolla alltså prissättningen baserat på antalet användare det handlar om.

    Det är väl nån typ av översikt. Det är inte helt enkelt att ge råd om sånt här för det finns så jäkla mycket att tänka på.

    SvaraRadera